Stomatologia preventiva si minim invaziva, tehnici moderne de depistarea cariilor dentare

Stomatologia ca orice ramura medicala se focuseaza nu doar pe tratarea afectiunilor dentare, dar si pe prevenirea lor si depistarea lor in forme incipiente, astfel ca tratamentul in sine sa fie cat mai putin invaziv si cat mai conservator cu structurile dentare. Baza preventiei consta in diagnosticarea corecta care se realizeaza cu diverse instrumente si aparate intrucat ne bazam foarte mult pe vizual.

 

Prima vizita in cabinetul stomatologic este de regula un consult amanuntit care cuprinde:
velscope - screening cancer oral• Consultatia intraorala si statusul dentar;
• Investigatia cu Velscop – screening pentru cancerul oral;
• O serie de radiografii diagnostice de tipul: retroalveolare sau bite-wing (foarte utile pentru depistarea cariilor interdentare);
• Investigatia cu DiagnoDent (aparat cu lungime de unda laser care deosebeste coloratiile smaltului de carii incipiente).

 

O noua tehnica de inspectie amanuntita a structurii dentare este DIFOTI (Digital Imaging Fibre Optic Trans Ilumination) care poate scana in cateva minute si prezenta o imagine mult mai clara si amanuntita fata de radiografiile dentare, FARA RADIATII.

 

Aparatul DIAGNOcam se bazeaza pe aceasta tehnologie pentru a prezenta in timp real defectele de structura ale smaltului ce pot fi observate pe un monitor atat de medic cat si de pacient. Aceste defecte apar ca fiind mai inchise la culoare fata de structura normala a smaltului si a dentine si pot fi: carii ocluzare, carii interdentare, carii secundare (sub plombe), fisuri si fracturi. Precizia este mai mare pentru depistarea cariilor interdentare deoarece in cazul radiografiilor uneori imaginile 2D nu pot reflecta realitatea situatiei 3D si anumite lucruri pot fi omise. DIAGNOcam se foloseste de lungimea de unda infrarosu prin care smaltul apare foarte deschis la culoare si leziune dentare apar inchise la culoare.

DIAGNOcam - detectarea cariilor dentare

DIAGNOcam

DIAGNOdent

DIAGNOdent

Medicina trebuie in permanenta sa tina pasul cu tehnologia moderna pentru a oferii pacientilor diagnostice rapide si eficiente, dar mai ales cu cat mai putin riscuri asupra sanatatii adica sa fie cat mai putin invazive. Desi radiografiile dentare efectuate in cabinetul stomatologic reprezinta un minim de radiatii si expunere, de ce sa nu le eliminam daca tehnologia ne permite?

Prin aparate precum Diagnodent sau Diagnocam putem diagnostica forme de afectiuni dentare care nu sunt vizibile ochiului uman si uneori radiografiilor dentare.

 

 

 

 

 

Cariile interdentare – de ce sunt omise de multe ori?

Stomatologia digitala, tehnici moderne de depostare a cariilorCariile interdentare prin definitie sunt carii care se formeaza intre dinti, in oglinda, pe peretii a doi dinti vecini sub punctul de contact al acestora. De obicei acel spatiu este ocupat de papila interdentara, iar cariile raman nedetectate de ochiul uman. Din pacate de cele mai multe ori, aceste carii sunt sesizate chiar de pacienti prin faptul ca incep sa transmita semnale dureroase sau se fractureaza dintele, adica cariile au ajuns deja in stadiu avansat. Aceste carii apar in special pentru ca pacientii nu obisnuiesc sa asigure si o igiena interdentara (cu ata dentara si dus bucal), considerand ca periajul dentar este suficient.
Pentru a depista aceste carii ne folosim de tehnologia oferita de imagistica dentara si anume de radiografii dentare sau Diagnocam (ce nu foloseste radiatii si este foarte precis), tehnologia laser prin aparatul Diagnodent.

 

Complicatiile cariei dentare sunt multiple si mai complicat si mai costisitor de rezolvat decat leziunea carioasa: fractura dentara, inflamatia nervului cu necesitatea unui tratament de canal, infectia dentara, distructia dintelui sau chiar pierderea lui.

Nu amanati vizita la stomatolog si mergeti regulat la consult (6 luni) pentru a prevenii si trata precoce afectiunile dentare, cat mai putin invaziv posibil.

 

Programeaza o consultatie la Bucharest British Dental Place!

Online, AICI.
Telefon: 0744 488 812
Unde ne gasesti: La doi pasi de Promenada Mall:
Soseaua Pipera 41, Etaj 6, Sector 2, Bucuresti

Leave a Reply