Autori: Dr. Irina Geanta & Dr. Daniela Marinescu

Studiile au demonstrat-o: afectiunile orale precum cariile sau bolile parodontale reprezinta factori de risc în comun cu bolile cardiovasculare, cancere, sarcini cu risc crescut, boli cronice respiratorii, artrita sau diabet. Alimentatia necorespunzatoare, fumatul si consumul excesiv de alcool contribuie, de asemenea, la degradarea sanatatii orale.

Afectiunile gingivale afecteaza 9 din 10 romani. Acestea sunt cauzate:

 • Igiena precara (lipsa periajului si a utilizarii necorespunzatoare a atei dentare determina acumularea placii bacteriene).
 • Fumat (fumatorii sunt de 4 ori mai predispusi afectiunilor gingivale).
 • Varsta (mai mult de jumatate dintre adultii cu varsta intre 35 si 69 de ani prezinta semne de afectare parodontale in jurul a 3-4 dinti).
 • Sex (modificarile hormonale la femei pot afecta tesutul gingival).

Hormonii feminini (estrogenul si progesteronul) cauzeaza o crestere a fluxului sangvin catre gingii. Acest lucru le face sa devina mai sensibile si sa ,,aiba o reactie exagerata” la orice le-ar putea irita. Cand nivelurile hormonale sunt mari, gingiile devin mai sensibile la placa bacteriana si bacterii. Cand gingiile se inflameaza, acestea se umfla si sangereaza. Daca nu este tratata, inflamatia gingiilor poate conduce la pierdere osoasa in jurul dintelui si, pe termen lung, chiar la pierderea dintelui.

 • Genetica (exista un risc de 12 ori mai mare de a fi expus bacteriilor care cauzeaza afectiunile parodontale la persoanele care au rude apropiate cu boala parodontala).
Programeaza o consultatie!
Clinica dentara British Dental Place

Boala parodontala a fost corelata cu multe afectiuni generale precum:

 • Boli cardiovasculare (persoanele cu o afectiune gingivala sunt de 2 ori mai predispuse aparitiei unei afectiuni cardiace)
 • Boli pulmonare (boala parodontala poate agrava anumite boli precum bronhopneumopatia cronica obstructiva si poate juca un rol important in contractarea pneumoniei, bronsitei si emfizemului pulmonar)
 • Accident vascular cerebral (persoanele cu boala parodontala au un risc de 3 pana la 4 ori mai mare de a face accident vascular cerebral)
 • Alzheimer si dementa (bacteriile orale se raspandesc in fluxul sangvin si pot fi astfel legate de aparitia alzheimer-ului si a dementei). Asocierea dintre boala parodontala si boala Alzheimer poate fi justificata prin doua mecanisme:
 1. Eliberarea de celule proinflamatorii ca raspuns al organismului la infectia parondontala, acestea fiind capabile sa intre in circulatia cerebrala si sa duca la vatamare neuronala,
 2. Invazia in creier de catre microorganismele prezente in biofilmul placii dentare. Microorganismele din placa dentara pot intra in creier fie prin circulatia sangvina sau prin nervii periferici. Aceste microorganisme si produsii lor provoaca un mecanism inflamator in interiorul sistemului nervos central.
 • Cancer (studiile demonstreaza ca bolile parodontale prezinta un risc crescut de aparitie a cancerului mamar, oral si pancreatic). Exista cateva posibile explicatii pentru legatura dintre afectiunea periodontala si cancerul mamar:
 1. O inflamatie sistemica, cu afectiune periodontala, care afecteaza tesutul mamar.
 2. Bacteriile din gura pot patrunde in sistemul circulator, putand afecta tesutul mamar.
Echipa clinica stomatologica
 • Diabet (aproximativ 22 % dintre pacientii cu diabet prezinta afectiuni gingivale)

Afectiunea periodontala afecteaza gingiile si osul care tin dintii ficsi. In stadiile avansate, aceste afectiuni duc la probleme dureroase in a mesteca si chiar si la pierderea dintilor. Este o infectie, dar nu este infectioasa. Daunele propriu-zise sunt cauzate de reactia organismului la bacteriile din gura. In unele cazuri, organismul pacientilor reactioneaza violent la aceste bacterii, producand gingivita si parodontoza. Afectiunea periodontala poate fi asociata cu alte boli si poate fi considerata o fereastra de observatie pentru starea medicala generala a pacientului.

 • Osteoporoza
 • Artrita reumatoida (persoanele care sufera de artrita reumatoida sunt de 8 ori mai predispuse riscului de a dezvolta o afectiune gingivala)

La femeile gravide cu afectiuni parodontale au fost observate nasteri premature sau copii cu greutate mica la nastere.

Barbatii cu boala parodontala au de 3 ori mai mari sanse sa sufere de disfunctie erectila.

Statistic, boala parodontala este mai prezenta la barbati (56,4%), decat la femei (38,4%).

Pierderea dintilor este, de asemenea, asociata cu mai multe probleme precum:

 • Oasele maxilare incep sa se resoarba,
 • Imbatranirea prematura a fetei,
 • Apar probleme ale coloanei vertebrale si ale posturii in mod special, precum: umerii cazuti, scolioza si dureri articulare.

Cercetarile realizate de Directia Generala de Sanatate arata ca starea de sanatate orala precara reprezinta un factor de risc in declansarea unor afectiuni generale precum boli cardiovasculare, diabet si artrita. In tari precum Regatul Unit si Olanda, unde vizitele regulate la medicul dentist si sedintele de igienizare profesionala au fost implementate cu succes ca metode de ingrijire dentara preventiva, riscul s-a dovedit a fi semnificativ mai mic.

Leave a Reply