Peri Implantita

Ninian Peckitt

FRCS FFD RCS FDS RCS FACCS

Medic Chirurgie orala si maxilo-faciala / Chirurg plastician

Profesor universitar asociat onorific în Engineering Assisted Surgery

la School of Engineering and Advanced Technology din cadrul Universitatii Massey, Noua Zeelanda

Peri implantitaPeri implantita

În jur de 500.000 de implanturi dentare sunt inserate la pacienti în fiecare an numai în Statele Unite si, prin urmare, este foarte important sa se identifice cauza oricarei complicatii si sa se dezvolte o strategie pentru a rezolva orice problema.

Iar noi, echipa de la British Dental Place, am facut acest lucru.

Peri implantita este un proces inflamator distructiv care afecteaza tesuturile moi si dure care înconjoara implantul dentar. Aceasta poate varia de la inflamarea moderata a gingiei, pâna la resorbtia osoasa severa, soldata cu pierderea implantului.

 

implant dentar

Peri implantita este o problem? pandemic? grav? ce afecteaz? milioane de pacien?i ?i noi avem datoria de a elimina aceast? problem?.

Marea Britanie – Dezbatere în Casa Lorzilor, decembrie 2015

În decembrie 2015 a avut loc o dezbatere în Casa Lorzilor referitoare la aceasta problema, iar profesorul Ninian Peckitt a înaintat prezidiului o serie de dovezi.

Earl Howe a anuntat ca au fost stabilite îndrumari clare si consecvente” pentru medicii dentisti, pentru a constientiza ca pierderea osoasa este o bomba cu ceas care va cauza probleme tot mai mari.

Presedintele Colegiului Dentistilor a spus ca o evolutie rapida în ceea ce priveste tratamentul – un surub de titan inserat în osul maxilar ce fuzioneaza cu osul – a fost foarte bine primita de pacienti. Dar el a avertizat : Pe de alta parte, pe lânga aceasta evolutie, Consiliul Dentar General a observat o crestere a numarului de plângeri, îndeosebi privind lipsa consimtamântului informat al pacientului, distrugerea tesutului si a osului ce înconjoara implantul si esecuri.

‘Este important ca persoanele care calatoresc în strainatate pentru acest tip de tratament sa înaeleaga ca fara o îngrijire clinica continua si asistenta pe care acest tip de tratament îl necesita , ceea ce initial pare ca o optiune ieftina, poate în final sa devina una costisitoare – atât din perspectiva financiara, cât si în ceea ce priveete sanatatea.’

Presedintele a punctat faptul ca exista multe alte optiuni de tratament ce pot fi luate în considerare, precum puntile sau protezele”.

si a adaugat: „sefii mei si Seful Colegiului Dentistilor au recunoscut deja problema ca fiind o zona potentiala de crestere a îngrijorarii.’

Comentariile au aparut ca raspuns la apelul primit de la Baroness Gardner of Parkes, un membru al Conservatorilor si fost dentist, pentru ca Guvernul sa recunoasca “riscurile in crestere”.

Baroness Gardner a spus ca nu a fost constienta de pericolele prezentate de periimplantita, care era o afectiune aproape necunoscuta doar cu un deceniu în urma.

Ea a asemanat boala cu pericolul la care sunt supuse femeile care si-au pus implanturi mamare ieftine, care ulterior au trebuit scoase sau înlocuite.

Aceasta a condamnat si publicitatea online, citând “Puteti zâmbi din nou cu implanturile noastre realizate în aceeasi zi’ – argumentând ca oamenii, tentati de aceste oferte, nu pot fi evaluati si informati corect.

Ea s-a referit la un articol recent din Daily Telegraph despre o femeie care a facut periimplantita la 12 ani dupa ce a cheltuit 13.000 £ pe 4 implanturi.

Baroness Gardner a spus: Un implant nu este doar un tratament pe care pur si simplu îl faci si de care uiti imediat”.

“Anumite studii sugereaza ca o treime din pacientii cu implanturi vor fi infectati si, din cauza ca pierderea osoasa este silentioasa si invizibila, oamenii nu realizeaza ca sunt în pericol.

Dezbaterea din Casa Lorzilor a specificat ca jumatate de milion de adulti au cel putin un implant dentar, potrivit celui mai recent studiu privind sanatatea dentara la adulti.

Comentarii

Se crede ca o treime dintre acesti pacienti au o forma mai usoara – mucozita periimplant – care, daca gingiile inflamate nu sunt tratate, se poate dezvolta o periimplantita.

La Bucharest British Dental Place putem sustine ca periimplantita poate fi prevenita în majoritatea cazurilor si, de asemenea, suntem de acord ca îngrijirea dentara pe termen lung este esentiala, nu doar în cazul persoanelor cu implant dentar, ci si pentru toti pacientii. Pacientii nostri sunt monitorizati în clinici care ofera servicii de telemedicina si sunt supusi unor verificari clinice si nu am observat înca nici un caz de periimplantita. Daca o complicatie necesita tratament fizic, acesta poate fi stabilit conform politicii noastre privind garantia satisfactiei clientului si celei privind continuitatea îngrijirii.

Periimplantita – Inflamatia gingiei +/- pierdere osoasa

A fost realizata o cautare pe MEDLINE (PubMed) pe ultimii 3 ani, folosind cuvinte cheie asociate definitiei si prevalentei periimplantitei. De asemenea, a fost utilizata literatura suplimentara extrasa din liste de referinta, articole de recenzie si rapoarte aprobate. Definitia periimplantitei este heterogena datorita pragurilor de pierdere osoasa si pungilor parodontale diferite utilizate, rezultând o discrepanta în cifrele prevalentei. Prevalenta mucozitei periimplant varia între 19 si 65 %, în timp ce prevalenta periimplantitei varia între 10 si 40 %. S-a ajuns la un consens conform caruia, definitia periimplantitei ar trebui sa contina semnele clinice ale inflamatiei (sângerare la sondare) si/sau supuratie, în combinatie cu pierderea osoasa progresiva. În plus, noi recomandam ca masurarea pierderii osoase în relatie cu lungimea implantului sa clasifice periimplantita ca usoara, moderata si severa.

Publicatie: Definition and Prevalence of Peri-Implantitis. Disponibil la: https://www.researchgate.net/publication/267396681_Definition_and_Prevalence_of_Peri-Implantitis [accessed Apr 1, 2017].

tabel

De ce apare periimplantita si cum se poate preveni?

Acesta este un subiect controversat si stiinta este în mod obisnuit derutata de promovarea unui anumit produs pe o piata competitiva. Pacientii trebuie sa se fereasca întotdeauna de „ vânzarea agresiva”… În timp ce exista probleme medicale si de sanatate orala care joaca un rol important, spre exemplu fumatul, diabetul, ocluziile etc. – problema fundamentala este, probabil, legata chiar de implant si, în mod deosebit, de designul sau si de mecanica modului în care este încarcat cu fortele masticatorii.

Una din primele companii care a abordat aceasta problema a fost compania americana Bicon, care a dezvoltat un macro design ingenios.

implant bicon

Cele mai multe sisteme de implanturi dentare sunt formate din doua piese. Implantul, care este plasat în os si bontul care se gaseste în gura si va primii coroana dentara.

Implantul este frecvent proiectat sa fie însurubat în os, dar sistemul Bicon este diferit. Implanturile sunt proiectate sa fie batute în os si cheagul de sânge se formeaza între nervurile ce coboara de-a lungul implantului. Rezulta astfel os haversian – os cu propria rezerva de sânge si osteointegrare mult mai puternica, ce permite folosirea unor implanturi foarte scurte. În acest fel, grefa osoasa nu va fi necesara si liftingul sinusal extern poate fi evitat.

Unirea bontului cu implantul pare a fi extrem de importanta.

Alegerea sistemului de bont

Imediat ce un implant este plasat în gura, acesta este colonizat de bacteriile din saliva. Aceste bacterii sunt blocate în interiorul implantului, dar pot ajunge în gura. Acest lucru cauzeaza inflamarea gingiei si poate, de asemenea, distruge osul adiacent implantului.

Bicon a dezvoltat un sistem de bont de 1,5 grade conic care este bAtut în implant pentru a produce “sudura la rece”. Testele au confirmat ca acest lucru reduce semnificativ scurgerea bacteriana in vitro si in vivo. Alte companii au dezvoltat, de asemenea, un sistem de bont conic care este însurubat în implant si produce acelasi efect, prin prevenirea micromiscarilor bontului în punctul în care se uneste cu implantul. Îmbinarea este protejata împotriva deschiderii si închiderii, cât si a patrunderii bacteriilor în gura.

implant ankylos implant axiom

 

Implanturile Axiom si Ankylos sunt implanturi însurubate, utile în înlocuirea imediata a dintilor, bontul având un design de con morse ce este însurubat în implant. Când bontul este strâns, se creeaza o bariera antibacteriana eficienta.

Prevenirea infiltrarii bacteriene de la implant pare a fi cheia problemei în alegerea sistemului de implant.

Prezentarea de mai jos demonstreaza cum câteva bonturi se misca când sunt supuse la forte ocluzive (masticatorii). Acest lucru permite bacteriilor sa fie pompate în afara implantului, în tesut si osul înconjurator.

<iframe width=”854″ height=”480″ src=”https://www.youtube.com/embed/AhsjiYjmTLE” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

https://youtu.be/AhsjiYjmTLE

<iframe width=”854″ height=”480″ src=”https://www.youtube.com/embed/-z5jXFAtfZc” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

https://youtu.be/dqMhd_gO_PU

Nu exista niciun dubiu ca micromiscarile bontului trebuie evitate pentru ca succesul implantului sa fie pe termen lung. De aceea trebuie ales cu mare atentie un sistem de implant care sa depaseasca aceasta problema serioasa.

Macrodesignul implantului

Macrodesignul general al sistemului de implant pare a fi, de asemenea, un factor cheie în prevenirea pe termen lung a inflamatiilor sau a peri implantitei si este posibil sa fie minimalizat de anumite sisteme comerciale.

implant dentar În esenta, daca implantul poate fi plasat adânc în os (plasare subcrestala) si este proiectat cu un prag, osul poate creste în jurul implantului pâna la bont – într-un proces care regenereaza osul pierdut în urma extractiei.

implant bicon

Observati cresterea osoasa în jurul gulerului implanturilor cu aceste sisteme

Periimplantitele cu pierdere osoasa nu pot aparea daca implantul este îmbracat în os regenerat

Aceasta este antiteza a ceea ce este asteptat sa se întâmple la implanturile plasate la alte niveluri (la nivelul osos sau sub nivelul osos, la care o resorbrie a osului de 0,2 mm pe an este considerata a fi un succes!

Pentru acele sisteme de implanturi far?aprag, Platform Switching, este un termen utilizat în care pot fi plasate o serie de bonturi cu diametru mai mic. Acest lucru creeaza un prag. Platform Switching este utilizat pentru a trata infectiile tesutului moale +/- pierderea osoasa (periimplantita), care ar fi putut fi prevenite de la început prin folosirea unui model cu prag. Platform Switching poate fi foarte eficient, dar probabil functioneaza cel mai bine daca este utilizat la un implant plasat adânc în os.

Prin urmare, nivelul unde pragul sistemului de implant este plasat este extrem de important. Implanturile care nu sunt plasate subcrestal sunt mai predispuse sa dezvolte periimplantita.

Diametrul Implantului

Diametrul implantului ar trebui sa reflecte diametrul dintelui pe care îl înlocuieste.

Acest lucru este cunoscut ca Profil de emergenta si este important pentru prevenirea pierderii osoase.

radiografie implant dentar

Daca o coroana mare este plasata pe un implant îngust, resorbtia osoasa reflecta forma coroanei unde este în exces. Prin compararie, zona care nu este supraconturata este scutita de probleme.

implanturi

În acest caz, nu exista supraconturare a coroanei, iar osul a crescut peste pragul înclinat al implantului si peste bont. Este situaria ideala.

Alegerea unui sistem de implant

Un plan de tratament comun întocmit între medicul protetician si medicul chirurg înaintea extractiei dintelui este situatia ideala. Acesta poate fi realizat si cu ajutorul clinicilor prin internet.

Optiunile de tratament includ:

Nu se înlocuieste dintele

Proteza

Proteza mobila sustinuta de implanturi

Punte fixa (fara implanturi)

Implant dentar

Înlocuirea unui singur dinte (imediat)

Înlocuirea unui singur dinte (amânata)

Punte pe implanturi

Înlocuirea unei întregi arcade (imediat)

Înlocuirea unei întregi arcade (amânata)

Probleme aferente implantului

Cele 3 principii pentru stabilitate pe termen lung:

Macrodesignul ar trebui sa includa un prag pentru îmbracarea osoasa

Sistem de bont con morse pentru a preveni infiltrarea bacteriana

Plasare osoasa subcrestala pentru a ajuta la crs?terea verticala a osului

 

 

Cele 3 principii pentru stabilitate pe termen lung

Ciclul stabilitatii

Toate implanturile noastre sunt plasate în conformitate cu aceste principii pentru a aborda pendemia de periimplantita, care este în prezent estimata la > 40 % – 80 % din implanturile globale plasate.

Înca nu am observat niciun caz de periimplantita în cadrul acestui protocol si vom monitoriza toate cazurile noastre cu mare atentie.

ankylos bicon

axiom dental implants

Leave a Reply