S tiati ca aproximativ 10% din populatie are o teama exagerata de a merge la dentist, in timp ce 5% din oameni au o fobie dentara severa? Dupa paianjeni si inaltimi, este a treia dintre cele mai frecvente fobii.

O vizita la dentist nu trebuie sa fie dureroasa sau sa cauzeze sentimente de frica sau de anxietate. Din nefericire acesta este cazul pentru multi dintre pacienti si a fost partial cauzat de servicii de slaba calitate.

La urma urmei, in fiecare profesie, lumea academica ofera uneltele necesare indeplinirii muncii, dar indivizii sunt cei care evolueaza si se straduiesc sa devina excelenti in ceea ce fac!

Programeaza o intalnire cu noi acum

Ce este frica de dentist?


Frica de dentist se refera la frica de stomatologie si frica de tratament stomatologic. O forma patologica a acesteia se cheama fobie, odontofobie, dentofobie sau anxietate dentara. Totusi, s-a sugerat ca termentul fobie este un termen nepotrivit, intrucat multi dintre pacienti nu simt ca fricile lor sunt excesive sau nenaturale si se aseamana cu tulburarea de stres post-traumatica, cauzata de experiente stomatologice anterioare.

Multi pacienti cu frica de dentist severa inteleg cu dificultate cauzele evitarii indelungate a medicului dentist. Nu inteleg de ce au palpitatii, transpiratii ale palmelor si in mod frecvent nu pot dormi inaintea sesiunilor la dentist. Sentimentele de panica si de groaza pe care le experimenteaza, numite si atacuri de panica sau atacuri de anxietate, sunt un reflex involuntar pe care nimeni nu il poate controla perfect.

Implicatii Medicale pentru pacientii fobici


Principala problema pentru pacienti fobici sunt implicatiile mai largi, cum ar fi dintii inestetici care devin din ce in ce mai mult inacceptabili social, multumita starurilor cu zambete perfecte.

Mai semnificativ, starea de sanatate precara este legata de alte patologii si chiar de moarte prematura. Un studiu recent pe 100,000 oameni a aratat ca cei care au avut dintii curatati de catre dentist sau igienist de 2 ori sau mai des pe o perioada de 2 ani, au prezentat un risc mai scazut cu 24% pentru boli cardiace si cu 13% pentru infarct.

Legatura posibila este boala parodontala – aceleasi bacterii descoperite in gura au fost gasite si in inimile pacietilor cu boli coronariene. Un studiu al Universitatii de Medicina Yale a descoperit o rata crescuta a pneumoniilor pentru pacientii cu sanatate orala precara. Au fost descoperite legaturi si cu cancerul, un studiu publicat in BMJ a descoperit ca pacientii care prezinta place bacteriana in exces sunt mai expusi la cancer, desi motivul nu este inca inteles.

Ce cauzeaza fobia dentara?


Dintre pacientii care ne viziteaza, ce care prezinta fobii sunt pacientii de varsta medie, care au evitat sa mearga la dentist pana acum, dar ajunsi la 40 sau 50 de ani, au inceput sa aiba dureri dentare si sunt impinsi intr-un final sa faca ceva cu privire la starea lor de sanatate orala.

In experienta noastra, originea fobiei poate aparea la o varsta frageda, o vizita la dentist pentru un copil implica o persoana masiva aplecata asupra lor si care nu le face ceva foarte placut, astfel incat frica incepe sa se dezvolte. Ca adult, este adesea asociata cu durerea – implica pe cineva ajungand foarte aproape de noi, invadandu-ne spatiul personal.

Dar cel mai adesea vine experimentand servicii stomatologice de proasta calitate, de la dentisti fara experienta sau cu putine competente in comunicare.

Alti triggeri sunt:

  • bracketi ortodontici
  • fobia de ace
  • frica inghitirii instrumentelor
  • frica de necunoscut
  • frica de echipamentul dentar
  • reflexul de voma
  • frica de zgomote
  • imposibilitatea respiratiei nazale

Tehnicile noastre de ajutor ale pacientilor fobici


De la aspectul clinicii, pana la saluturile calduroase ale echipei si a atentiei catre nevoile tale sau in timp ce asculti muzica linistita din difuzoare, vei intelege ca vom avea grija de confortul tau. Scopul nostru este sa realizam tratamente stomatologice complexe, fara frica, anxietate sau durere. De aceea, nu numai ca iti ascultam nevoile, dar te tinem informat/a cu privire la toate optiunile.

De-alungul timpului, Dr Teasdale a ajutat oameni ca tine sa isi recapete increderea in sine, pe care un zambet minunat o poate aduce. Cu o abordare grijulie, el ofera fiecarui pacient o experienta mai confortabila decat oricine si-a putut imagina.

Indiferent de experienta personala a fiecarui pacient cu privere la tratamentul stomatologic, te putem ajuta. Toata echipa de la Bucharest British Dental Place este dedicata sa asigure servicii stomatologice confortabile, chiar si pentru pacientii care nu au fost la dentist de ani sau chiar de decenii. Pentru multi dintre ei, abordarea noastra le-a schimbat vietile.

Atunci cand un pacient nou vine la Clinica, echipa noastra ii aloca timpul necesar sa ii asculte doleantele si temerile. Inainte ca sa paseasca in cabinet, prima conversatie se desfasoara intr-o zona de relaxare, la un ceai sau la o cafea. Prin ascultarea reala a istoriei fiecarui pacient, prin ceea ce a trecut, a nevoilor si a asteptarilor vom fi in masura sa lucram impreuna la planificarea, tratamentul confortabil si mentenanta ulterioara. Prin tratarea fiecarui pacient ca un individ unic, incercam sa reducem sau chiar sa eliminam sentimentul de intimidare pe care intrarea intr-o Clinica pentru prima oara il poate aduce.

Din pacate, in aceste timpuri, multi pacienti sunt facuti sa se simta ca facand parte dintr-o turma, dar la Bucharest British Dental Place credem ca fiecare pacient merita timpul si atentia doctorului sau. Chiar daca esti un pacient fobic sau nu, credem ca fiecare pacient trebuie sa simta ca a fost ascultat si inteles.

Adesea, fobia unui pacient este descoperita prin ascultarea istoricului sau si prin oferirea unor optiuni care ne ajuta sa castigam increderea rapid. Intreaga noastra echipa este capabila sa creeze puternice relatii interpersonale bazate pe incredere.

Aici la Bucharest British Dental Place credem ca adevarul si onestitatea trebuie sa predomine in fiecare aspect al muncii noastre cu pacientul. Asadar inainte oricarui tratament, este important pentru sa manageriem asteptarile pacientului si sa realizam un plan de tratament personalizat, defalcat in timp.

Fiecare programare este urmata de un telefon de curtoazaie, pentru a oferi sansa pacientilor sa discute orice anxietate ori grija cu privire la tratament sau continuitatea lui.

Stim si intelegem ca vizitele la dentist pot consuma emotional si de aceea toate vizitele sunt programate astfel incat vom avea suficient timp la dispozitie sa realizam ceea ce ne-am propus intr-un ritm relaxat si permitand pauze, usurand presiunea atat de pe medic cat si de pe pacient.

Din experienta noastra, am invatat ca pacientii fobici au nevoie de atentie activa 100% din timp si de aceea, pentru a face lucrurile mai usoare, toata pregatirea din cabinet se face in avans, iar intreaga echipa este capabila sa fie de ajutor in permanenta.

Scopul asistentelor in Clinica noastra nu este numai de a ajuta medicul, ci si de a se focusa pe nevoile pacientului in anumite parti ale tratamentului. In acest mod, in echipa, exista cineva care este in permanenta 100% focusat pe pacient si pe starea lui. Intreaga noastra echipa este concentrata pe lucruri care ne indica cum coopereaza pacientul in general, cum arata, cum respira, daca sunt semne de panica, daca sunt mainile relaxate sau incordate, etc.

Totodata intelegem ca exista pacienti care nu doresc sa afle ceva din ceea ce le facem, in timp ce altii doresc sa afle fiecare pas dintr-o procedura. Acest lucru va fi discutat in timpul consultatiei initiale.

Este misiunea noastra aici la Bucharest British Dental Place ca fiecare pacient sa primeasca cele mai bune servicii. Tratarea pacientilor fobici, in experienta noastra ne recompenseaza imens. Este minunat sa vezi o alta fiinta umana capabila sa depaseasca o problema anterior insurmontabila, iar dezvoltarea personala care urmeaza rezolvarii unei probleme de lunga durata este ceea ce face ca satisfactia muncii noastre sa fie atat de mare!