Implant dentar vs puntea dentara

By septembrie 10, 2020Patient Education

In urma pierderii unui dinte, pacientii au aceasta dilema: a aleaga intre o lucrare dentara clasica (punte dentara) ori sa opteze pentru un tratment modern, cu implanturi dentare.
Pentru a gasi solutia ideala, pacientii trebuie sa se intereseze, alaturi de un medic specialist, care sunt avantajele si dezavantajele implanturilor dentare si ale puntilor dentare, astfel incat sa faca alegerea potrivita.

 

Dupa pierderea unui dinte este important sa te hotarasti rapid, ce modalitate de inlocuire alegi. Acest lucru nu va imbunatati doar aspectul estetic al zambetului, ci te va ajuta sa minimizezi efectele negative pe care le are pierderea unui dinte asupra gingiilor, asupra osului si a dintilor ramasi: spatierea si migrarea lor, dificultati de vorbire, probleme de masticatie, modificari ale fizionomiei fetei.

 

Cum alegi solutia pentru inlocuirea dintilor lipsa?

Medicul specializat in protetica sau implantologie va lua in considerare starea de sanatate generala a pacientului, gradul de igiena orala, oferta osoasa, obiceiurile nesanatoase, daca exista (fumatul, consumul de alcool), starea de sanatate a dintilor vecini.

Implant dentar vs punte dentara

Care ar fi avantajele si dezavantajele unei punti dentare, respectiv al unui implant dentar?

Puntea dentara este una dintre cele mai utilizate metode de restaurare dentara, a carei prezenta poate inlocui unul sau mai multi dinti. Desi, puntea dentara are un aspect natural, un cost mediu, durata de tratament scurta si este mai usor acceptata de catre pacient pentru motivul ca nu necesita interventie chirurgicala, nu putem sa nu luam in calcul si dezavantajele pe care le prezinta.
Pentru a fi fixata, puntea dentara necesita slefuirea dintilor vecini, cu riscul pierderii vitalitaii lor (in functie de caz), o igiena perfecta care poate fi mult mai dificil de obtinut, a suprasolicitarii dintilor stalpi, precum si cresterea riscului aparitiei cariilor.

 

Implantul dentar

Implantul dentar este un tratament stomatologic modern, prin care o radacina artificiala, realizata din titan, este inserata in os, cu scopul de a inlocui unul sau mai multi dinti.

In ce consta inserarea unui implant dentar?

Interventia propriu-zisa pentru implantarea dentara este precedata de o evaluare medicala riguroasa cum ar fi: evaluarea starii generale de sanatate, a dimensiunilor osului (lungime, latime si grosime) cu ajutorul unei radiografii tridimensionale, precum si a densitatii osoase si reducerea factorilor de risc.
In functie de caz, avem posibilitatea construirii unui ghid chirurgical, pentru a mari precizia inserarii implantului dentar.
Ca si avantaje:
In primul rand, un implant dentar este o solutie estetica si complet functionala, care le ofera pacientilor stabilitatea si siguranta lucrarii, pe care nicio alta metoda nu le-o poate asigura. Pastrarea cat mai mult timp a dintilor naturali este cel mai mai important deziderat al oricarui medic stomatolog, asadar implantul dentar constituie o alternativa mult mai buna decat puntea dentara.

 

In concluzie, implant sau punte dentara?

Implantul dentar este considerat din motive foarte intemeiate variante ideala de inlocuire a dintilor pierduti deoarece nu sacrificam dintii vecini, putem crea spatii naturale intre coroana si dintii vecini pentru o igiena ideala si o estetica naturala.

Leave a Reply