Igiena orala corecta pe care ar trebui sa o practicam acasa

By septembrie 14, 2021Patient Education

Igiena orala corecta pe care ar trebui sa o practicam acasa

Desi igienistii dentari înlatura placa dentara si tartrul, vizitele o data la 6 luni la cabinetul stomatologic pentru astfel de sedinte de igienizare nu sunt suficiente. Spalatul corect pe dinti si folosirea atei dentare sunt de o importanta cruciala pentru mentinerea unui nivel optim al sanatatii orale. Igiena dentara corecta amplifica sanatatea cavitatii orale, da stralucire zâmbetului dumneavoastra si previne aparitia bolilor grave.

Igiena orala

Cât de des ar trebui sa ne spalam pe dinti?

Igiena dentara este indicata de doua ori pe zi, o data dimineata si o data seara, înainte de culcare. Periuta de dinti trebuie sa fie cu cap mic, cu perii moi si rotunjiti si sa nu depaseasca 3 luni de utilizare. Capul periutei trebuie sa fie suficient de mic pentru a putea accesa toate zonele cavitatii orale si perii trebuie sa fie suficient de moi pentru a nu leza iremediabil gingia.

În opinia noastra o periuta electrica este cea mai eficienta varianta si nu trebuie sa fie o investitie enorma pentru a fi una de calitate.

Cum ar trebui sa periem dintii?

Ar trebui sa periem dintii pentru aproximativ 2 minute, de doua ori pe zi. Avand in vedere beneficiile semnificative ale periajului dentar, consideram ca cele 2 minute acordate reprezinta un obiectiv mai mult decat realizabil.

Cum periem corect dintii

1.Plasati periuta la un unghi de 45 de grade acolo unde gingia si dintii se intalnesc.
2. Folositi o miscare mica,circular pentru a peria cu blandete linia gingiei si dintii.
3. Nu frecati si nu aplicati presiune excesiva pentru a nu leza gingia si smaltul dentar.
4. Periati fiecare suprafata a fiecarui dinte, obrajii, limba si suprafetele masticatorii. Acordati atentie deosebita suprafetelor dintilor posteriori.
5. Folositi miscari de du-te-vino pentru a peria suprafetele masticatorii.
6. Periati limba pentru a indeparta bacterii, mancare si resturi.

 

 

Am nevoie sa folosesc ata dentara?

Igiena orala

Perierea dintilor nu este suficienta pentru a pastra sanatatea cavitatii orale, este necesara folosirea atei dentare de doua ori pe zi, dupa periaj. Flossing-ul este o metoda foarte eficienta de a prevenii afectiunile gingivale.Perierea dintilor nu este suficienta pentru a pastra sanatatea cavitatii orale, este necesara folosirea atei dentare de doua ori pe zi, dupa periaj. Flossing-ul este o metoda foarte eficienta de a prevenii afectiunile gingivale.

Cum ar trebui sa folosesc ata dentara?

Tipul si mirosul atei dentare nu sunt importante, tehnica de utilizare, insa, este: –

o Taiati o bucata de ata dentara de aproximativ 45 cm lungime.

o Infasurati un capat in jurul degetului mijlociu al mainii stangi si celalat capat in jurul degetului mijlociu al mainii drepte pana cand mainile sunt la 3-7 cm distanta.

o Inserati ata usor intre dinti spre gingie.

o Curbati ata dentara intr-un U pe langa dinte si inserati-o usor sub gingie.

o Executati miscari usoare sus-jos de cateva ori pentru a inlatura placa interdentara si resturi alimentare.

o Nu executati miscari viguroase de inserare si scoatere a atei dentare intre dinti deoarece acest lucru poate cauza inflamarea si lezarea gingiei.
Ar trebui sa clatesc gura dupa periaj si folosirea atei dentare?

Este important sa clatim gura cu apa dupa periajul dentar si folosirea atei dentare pentru a indeparta placa dentara si resturile din cavitatea orala. Depinde de dumneavoastra daca alegeti sa folositi apa de gura pentru improspatarea respiratiei. Daca suferiti de afectiuni gingivale posibil ca medical stomatolog sa va recomande o anumita apa de gura, ca adjuvant in combaterea acestei afectiuni.

Igiena orala

Daca aveti nevoie de ajutor sau sfaturi in ceea ce privesc periajul dentar si folosirea atei dentare, medicul dumneavoastra trebuie sa va indrume in timpul consultului periodic.

Leave a Reply