Hormonii si sanatatea dentara – Ce trebuie sa stie fiecare femeie

By septembrie 25, 2017Patient Education

Hormonii si sanatatea dentara – Ce trebuie sa stie fiecare femeie?

Hormonii si sanatatea dentara

Greutatea dvs. Starea dvs. Viata dvs. sexuala. Sanatatea dvs. dentara. Exista un lucru care poate face ca toate aceste aspecte ale sanatatii dvs. sa o ia razna – hormonii.

Veti fi surprinsa sa aflati ca modificarile hormonale va pot face mai vulnerabila la bolile gingivale.

Hormonii feminini (estrogenul si progesteronul) cauzeaza o crestere a fluxului sangvin catre gingii. Acest lucru le face sa devina mai sensibile si sa ,,aiba o reactie exagerata” la orice le-ar putea irita. Cand nivelurile hormonale sunt mari, gingiile devin mai sensibile la placa bacteriana si bacterii. Cand gingiile se inflameaza, acestea se umfla si sangereaza. Daca nu este tratata, inflamatia gingiilor poate conduce la pierdere osoasa in jurul dintelui si, pe termen lung, eventual la pierderea dintelui.

Acest proces poate fi, totusi, prevenit si este reversibil in fazele incipiente.

Ce trebuie sa faca o femeie?

Incepeti prin a acorda o atentie suplimentara si a va ingriji mai bine gura in cele 5 etape importante ale vietii.

Pubertatea
La adolescente, hormonii pot determina ca gingiile sa devina rosii, sa se inflameze si sa sangereze. In unele cazuri, raspunsul exagerat al gingiilor la placa bacteriana poate cauza cresterea in volum a gingiilor. Astfel apare o proeminenta numita Epulis.

epulis

Epulis

Cel mai bun tratament este preventia.

Sunt foarte importante utilizarea atei dentare si periajul dentar de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor si consultul regulat la medicul stomatolog. Indepartarea corespunzatoare zilnica a placii si a bacteriilor reduce inflamatia, disconfortul si sangerarea.

Menstruatia
Este posibil sa nu sesizati nicio schimbare la nivelul gurii in zilele premergatoare menstruatiei. (In realitate, majoritatea femeilor nu le sesizeaza). Dar, daca aveti gingiile inflamate, sangereaza, dezvoltati ulceratii orale (ulcere aftoase) sau glandele salivare se inflameaza, de vina ar putea fi hormonii. Aceste simptome ar trebui sa dispara dupa ce menstruatia se opreste – dar daca nu dispar, sangerarea crescuta a gingiilor poate semnifica alta problema. Discutati cu medicul dvs. stomatolog daca aveti intrebari despre legatura dintre menstruatia lunara si sanatatea aparenta a gingiilor dvs.

ulcere aftoase

Ulcerele aftoase

Formati-va o rutina in ceea ce priveste ingrijirea dentara zilnica si, daca descoperiti ca gingiile dvs. sunt mai sensibile decat de obicei inainte sau in timpul menstruatiei, programati-va o curatare la aprox. o saptamana dupa terminarea acesteia.

La unele femei apare o carenta de fier, de cele mai multe ori nu suficient de mare sa cauzeze anemie si poate fi identificata prin efectuarea unui test de sange pentru feritina. Feritina este o proteina care depoziteaza fierul din organism si nivelurile scazute ale acesteia pot fi asociate cu o senzatie de arsura in gura sau aparitia recurenta a ulcerelor bucale. La fel se intampla si in cazul carentelor de acid folic, vitamina B12 si zinc, substante importante in formarea colagenului. Medicul dvs. stomatolog va va spune daca este indicat sa efectuati niste teste de sange.

Deseori, ulceratiile orale recurente care nu raspund la tratament pot fi eliminate cu un tratament de trei luni cu tablete de Brewers Yeast (drojdie de bere), care suplimenteaza cantitatile de vitamina B1, B4 si B6.

Utilizarea pilulelor contraceptiveIn trecut, inflamatia putea fi efectul secundar care aparea la femeile care luau pilule contraceptive, dar in prezent, nivelurile de estrogen si progesteron din pilulele contraceptive sunt prea mici pentru a cauza vreun fel de probleme la nivelul gingiilor, conform unui articol aparut in februarie 2013 in jurnalul Periodontology 2000.
Cu toate acestea, este important sa va asigurati ca dosarul dvs. medical de la cabinetul stomatologic este actualizat, in cazul in care luati pilule contraceptive.

o Este posibil ca medicul dvs. stomatolog sa trebuiasca sa va prescrie o reteta si unele dintre medicamente ar putea reduce eficienta pilulelor contraceptive.
o Daca sunteti supus unei extractii dentare, puteti fi mai expusa riscului de a dezvolta o complicatie dureroasa numita alveolita uscata. Aceasta este o afectiune cauzata de disparitia cheagului de sange, care este dizolvat prematur de sistemul plasminogen – de obicei in decurs de 72 de ore de la extractia dentara. Conform editiei din iunie 2016 a Journal of the American Dental Association, femeile care utilizeaza contraceptive orale sunt de aproape doua ori mai predispuse sa dezvolte alveolita uscata, comparativ cu cele care nu iau contraceptive.

Din 100 de femei care iau pilule contraceptive, 13,9 dezvolta alveolita uscata. Doar 7,54 din 100 de femei care nu iau contraceptive dezvolta aceasta complicatie. Medicul dvs. stomatolog ar putea reduce riscul prin stabilizarea cheagului, prin urmare, nu uitati sa ii precizati faptul ca luati contraceptive orale daca urmeaza sa fiti supusa unei extractii dentare.

probleme dentare

Sarcina
In timpul sarcinii, corpul dvs. trece prin modificari hormonale majore. Unele femei descopera ca au dezvoltat gingivita de sarcina – o forma usoara de boala gingivala din cauza careia gingiile devin rosii, sensibile si dureroase. Aceasta apare cel mai frecvent intre lunile 2 si 8 de sarcina si poate fi tinuta sub control printr-o igiena dentara zilnica corespunzatoare.

hormonii si sanatatea dentara

Este extrem de important — si complet sigur ca in perioada sarcinii sa mergeti la stomatolog. De fapt, medicul stomatolog v-ar putea recomanda curatari mai frecvente pe parcursul celui de-al doilea si inceputul celui de-al treilea trimestru de sarcina pentru a tine sub control gingivita. Daca pe parcursul sarcinii observati orice alte modificari la nivelul gurii, mergeti la medicul stomatolog. Este extrem de important — si complet sigur ca in perioada sarcinii sa mergeti la stomatolog. De fapt, medicul stomatolog v-ar putea recomanda curatari mai frecvente pe parcursul celui de-al doilea si inceputul celui de-al treilea trimestru de sarcina pentru a tine sub control gingivita. Daca pe parcursul sarcinii observati orice alte modificari la nivelul gurii, mergeti la medicul stomatolog.

Menopauza

Menopauza reprezinta o schimbare majora in viata unei femei, dar si la nivelul gurii, care conduce la alterarea gustului, senzatii de arsura in gura si sensibilitate crescuta.
Si toate sunt determinate de hormoni……

Sunt doua modificari critice la care trebuie sa fiti atenta:
o gura uscata
o pierderea osoasa

sanatatea orala la menopauza

Saliva curata dintii si indeparteaza bacteriile care cauzeaza carii de pe dinti.

Daca aveti gura uscata, cantitatea de saliva scade si sunteti mult mai expusa riscului de aparitie a cariilor.

Discutati cu medicul dvs. stomatolog daca va simtiti gura uscata. ,,Daca aveti gura uscata, tineti in gura fulgi/bucatele mici de gheata sau bomboane fara zahar, beti apa sau alte bauturi fara cafeina si utilizati un spray pentru gura uscata, eliberat fara reteta, au clatiti gura pentru a reduce senzatia”.

Medicul stomatolog v-ar putea recomanda utilizarea unei paste de dinti cu continut crescut de fluor, eliberata pe baza de reteta, care sa ajute la reducerea riscului de aparitie a cariilor dentare.

Alimentatia poate determina o schimbare daca aveti gura uscata. Evitati alimentele sarate, picante, lipicioase si dulciurile, precum si mancarurile uscate care sunt greu de mestecat. Alcoolul, tutunul si cafeina pot agrava senzatia de gura uscata. Noaptea, poate fi de ajutor sa aveti in dormitor un umidificator.

Aparitia pierderii osoase la nivelul maxilarului poate conduce, in cele din urma, la pierderea dintelui. Scaderea nivelului de estrogen care apare la instalarea menopauzei va expune riscului aparitiei unei reduceri a densitatii osoase”.

Semnele pierderii osoase la nivelul maxilarului pot semana cu retractia gingivala. Cand gingiile se retrag, este expusa o suprafata mai mare din dinte si acesta devine mai sensibil, in special la cald si rece.

Retractia gingivala creste riscul aparitiei cariilor dentare. Si, daca aveti gura uscata, creste riscul aparitiei cariilor – un prejudiciu dublu.
Pentru a reduce riscul de pierderea osoasa, colaborati cu medicul stomatolog sau cu medicul de familie pentru a va asigura ca primiti cantitatea corespunzatoare de calciu si vitamina D.

La fel de importante sunt fierul si acidul folic. S-a demonstrat faptul ca o carenta de acid folic creste riscul aparitiei palatului despicat la bebelusi. Carenta de vitamina B12 este mai putin frecventa.
Si, mai presus de orice – nu fumati tutun sau tigari electronice si evitati consumul excesiv de alcool.

 

Ninian Peckitt FRCS FFD RCS FDS RCS FACCS
Director medical

 

Leave a Reply