De ce sunt importante vizitele regulate la medicul dentist?

By octombrie 18, 2017Patient Education

De ce sunt importante vizitele regulate la medicul dentist?
Studiile au demonstrate ca problemele gingivale si cariile sunt legate in mod direct de afectiuni de ordin general precum boli cardiovasculare, cancer, sarcina cu probleme, boli respiratorii cronice, artrita si diabet.
Imbunatatind statusul sanatatii orale prin vizite regulate la medicul dentist si sedinte de detartraj profesional, veti limita nevoia de tratament de rutina si interventii de urgenta, veti reduce semnificativ riscul de a dezvolta probleme generale de sanatate si veti scapa de complexele cauzate de un zambet defectuos.

Cat de des trebuie sa vizitez medicul dentist?
Pentru a mentine un nivel optim al ingrijirii dentare preventive este bine sa vizitam medicul dentist la fiecare 6 luni pentru un control.

vizita la medic dentist

Ce se intampla la un consult dentar?
In timpul consultului dentar medicul dumneavoastra stomatolog va examina starea dumneavoastra de sanatate orala si va efectua igienizarea profesionala ( detartraj si airflow). Examinarea este un proces minutios si medicul dentist trebuie sa ii acorde timp suficient pentru a efectua urmatoarele:

radiografie dentara

Examinarea radiografiilor dentare: Esentiale pentru detectarea cariilor, tumorilor, chisturilor si resorbtiei osoase. Radiografiile ajuta si la determinarea precisa a pozitiei dintilor si radacinilor acestora.

Screeningul pentru cancerul oral: Verifica fata,gatul,buzele,limba,cavitatea orala cu tesuturile moi si gingiile pentru orice semn de cancer oral.

Evaluarea afectiunilor ginginvale: Verifica gingiile si osul ce inconjoara dintii pentru semne de boala parodontala.
Evaluare starii generale de sanatate : Multe probleme generale de sanatate sunt evidentiate pentru prima oara de medicul dentist.Examinand intreaga cavitate orala, el poate sa depisteze semne ale unor afectiuni precum diabet sau disfunctii renale.

Examinarea cariilor dentare: Toate suprafetele dentare vor fi verificate pentru semne de carie dentara cu instrumente speciale.

Examinarea restaurarilor dentare: Se verifica obturatiile, coroanele dentare etc.

Analiza ocluziei: Se verifica dintii si oasele maxilare pentru o aliniere corecta si se identifica orice problem a ocluziei dentare ce necesita corectata.

Igiena orala: Medicul dentist trebuie sa va explice importanta preventiei dentare si sa va ofere sfaturi utile pentru a mentine o igiena dentara corecta prin exemplificarea tehnicilor corecte de periaj si folosirea atei dentare.

Igienizarea profesionala: O procedura esentiala ce ajuta la pastrarea starii de sanatate orala timp indelungat si la oprirea din evolutie a afectiunilor gingivale (parodontale).

Este dureros un consult dentar?
Un consult dentar nu ar trebui sa provoace niciun fel de durere sau discomfort. De obicei, daca s-a acumulat o masa mare de tartru pe dinti, vi se va administra o mica doza de anestezie inainte de a incepe procedurile de detartrare.

Cat ar trebui sa dureze un consult dentar?
Un consult de rutina cu radiografii dentare ar trebui sa dureze aproximativ 30 de minute cu un plus de 20 de minute pentru igienizarea profesionala.

Sunt dovedite beneficiile consultului dentar si a igienizarii profesionale regulate?
Cercetarile realizate de Directia Generala de Sanatate arata ca starea de sanatate orala precara reprezinta un factor de risc in declasarea unor afectiuni generale precum boli cardiovasculare,diabet si artrita. In tari precum Regatul Unit si Olanda unde vizitele regulate la medicul dentist si sedintele de igienizare profesionala au fost implementate cu suces ca metode de ingrijire dentara preventiva, riscul s-a dovedit a fi semnificativ mai mic.

 

Leave a Reply