De ce dantura este importanta la orice varsta si cum ne poate influenta calitatea vietii?

By septembrie 10, 2020Patient Education

O dantura sanatoasa poate influenta pozitiv calitatea vietii prin importanta majora pe care o are in alimentatia corespunzatoare si prin efectul social. De-a lungul istoriei umane, diferite vestigii au fost gasite cu diverse tipuri de proteze in incercarea omului de a inlocui dintii pierduti.

Principalul rol pe care il au dintii este acela de triturare a alimentelor, rol pe care, daca nu il indeplinesc corespunzator, stomacul nu poate procesa bolul alimentar si tractul gastro-intestinal nu poate asimila toate elementele benefice organismului din alimentele pe care le ingeram. De aceea carentele de vitamine se intalnesc frecvent in randul varstinicilor sau persoanelor edentate care nu au fost protezate corespunzator pentru ca cele mai des evitate alimente sunt chiar fructele si legumele, datorita consistentei lor si imposibilitatea de a le mesteca. Problemele digestive se reflecta si asupra stomacului putand fii asociate afectiuni cum ar fi: gastrita, ulcer etc.

 

De ce este important sa inlocuim corespunzator dintii pierduti chiar si la varste inaintate?

Inaintarea in varsta nu trebuie sa insemne neaparat scaderea calitatii vietii, iar acest lucru este strans legat de felul in care ne alimentam. Pentru ca, odata cu inaintarea in varsta apar diferite afectiuni de ordin general precum: diabet, hipertensiune, osteoporoza etc., este cu atat mai important sa ne asiguram ca avem dantura necesara pentru o alimentatie sanatoasa si cat mai diversificata.

Sanatatea dentara, orala la senioriPacientii de peste 50 de ani se confrunta mai des cu edentatii decat pacientii tineri deoarece in randul acestora se intalnesc cel mai des formele grave, avansate de boala parodontala pentru care pierderea unor dintii sau chiar a intregii danturi este greu de evitatat, chiar si cu tratament parodontal corespunzator. Pe langa impactul general asupra organismului in cazul unei alimentatii necorespunzatoare de-a lungul multor ani in care pacientul ramane edentat, exista si impactul psiho-social care de multe ori este subestimat. Numeroase studii au asociat aparitia sau agravarea difersa diverse afectiuni de ordin general cu scadererea frecventei interactiunii umane si singuratatea pacientilor varstnici. Psihic, pacientul edentat se poate izola social si poate suferii de diferite forme de depresie. In randul pacientilor tineri, multi dintre ei au raportat ca o dantura frumoasa si sanatoasa poate avea un rol decisiv in cadrul unui interviu pentru jobul dorit sau in felul in care sunt perceputi de ceilalti oameni.

 

Ce solutii exista pentru pacientii edentati total?

Pacientii care au pierdut unul sau mai multi dinti, pot beneficia de diverse tipuri de tratament in functie de posibilitatile financiare si in functie de varianta optima aleasa impreuna cu medicul curant:

implantul dentar

– puntea dentara

– proteza partiala: scheletata sau acrilica

 

Implantul dentar este varianta cea mai buna din punct de vedere medical deoarece el prezinta anumite avantaje fata de celelalte forme de protezare:

– se comporta ca un dinte de sine statator, ne ofera posibilitatea unei protezari fixe

– mentine nivelul osos in zona respectiva, lucru care nu se intampla in cazul puntilor si protezelor

– estetica este net superioara;

– masticatia este mai eficienta;

– igiena si implicit longevitatea lucrarii sunt net superioare.

implant dentarPentru pacientii edentati total, varianta protezarii prin implante dentare le ofera numeroase avantaje, indiferent daca se realizeaza o lucrare fixa sau o lucrare mobilizabila pe implante:

– stabiliteatea lucrarii si masticatia se realizeaza mult mai natural pe o lucrare pe implante versus o proteza clasica ce se mentine prin succiune pe mucoasa;

– in timp, datorita implantelor, se mentine nivelul osos, aspect foarte important in mentinerea lucrarii cu functionalitate maxima;

– pacientii edentati total protezati prin sistemele ALL-ON 4 si ALL-ON 6 beneficiaza de lucrare inca din momentul interventiei, se pot alimenta corespunzator si isi pot relua viata sociala imediat post-interventie.

 

In clinica noastra, protocoalele specializate pentru tratarea pacientilor ce sufera de diverse forme de edentatia ne ofera posibilitatea sa tratam eficient si in timp util chiar si cazurile dificile si sa radem zambetul si increderea in sine oricarui pacient.

Leave a Reply