Cum ne poate afecta amanarea vizitei la medicul stomatolog?

By septembrie 14, 2020Patient Education

Vizita la medicul stomatolog ar trebui sa devina un obicei sanatos pe care sa-l efectuam cu regularitate, la 6 luni pentru control si depistarea anumitor probleme incipiente si evident mai des daca sunt anumite afectiuni si trebuie rezolvate. Din pacate, in Romania nu este inradacina ideea preventiei si prevenirii afectiunilor, nici stomatologice cat si generale, iar lucrul acesta duce de cele mai multe ori la afectiuni mai grave si costisitoare pentru pacienti.

 

Care sunt motivele pentru care pacientii evita sa mearga la stomatolog?

Frica de durere: este in continuare un motiv intemeiat pentru care majoritatea amana rezolvarea problemelor dentare. Tehnicile invechite si lipsa utilizarii anesteziei in stomatologie au dus la creearea adevaratelor anxietati cand vine vorba de stomatolog si pacientii prefera sa ajunga in cabinetul dentar atunci cand nu mai exista alta optiune.

Lipsa de informare: multi pacienti se documenteaza eronat pe internet sau in randul prietenilor/rudelor si prefera sa incerce anumite terapii acasa, fara sa aibe o baza stiintifica si fara sa fie corect informati asupra tratamentului adecvat de care ar putea sa beneficieze.

Costuri ridicate: in Romania, costurile serviciilor medicale stomatologice de inalta calitate sunt ridicate in raport cu salariul mediu si acesta este un motiv intemeiat pentru care multi evita vizita la medicul stomatolog, mai ales vizitele ce nu reprezinta urgente.

Nepasarea: cea mai mare problema o reprezinta educatia pentru sanatate care lipseste cu desavarsire in scolile din Romania si astfel oamenii nu sunt educati sufiecient sa se ingrijeasca corespunzator, sa aibe o igiena adecvata si sa previna prin vizite regulate la medic afectiunile mai serioase.

Prioritizarea: sanatatea din pacate nu este o prioritate si devine atunci cand afectiunile se agraveaza si provoaca disconfort.

Vizita periodica cabinet stomatologic

Cum putem convinge pacientii ca vizita la medicul stomatolog este necesara pentru o viata sanatoasa?

In primul rand, educatia spre o viata sanatoasa si acomodarea cu medicul stomatolog trebuie sa vina de la o varsta foarte frageda, de aceea recomandam mamicilor sa vina cu copii la control inca de la aparitia primilor dinti de lapte. In felul acesta, copii asociaza cabinetul dentar cu un mediu placut si primitor, urmarim constant evolutia afectiunilor dentare si le putem remedia fara sa provocam durere si fara sa generam anxietati pe viitor. Multi adulti asociaza frica de stomatolog cu experiente traumatizante din copilarie si astfel ajung cu probleme destul de grave si provocatoare de stres.

Trebuie sa intelegem ca amanarea rezolvarii problemelor dentare nu duce niciodata la disparitia lor, ci la agravarea si complicarea lor si, evident, la costuri mai ridicate. Deci nu se justifica nici din punct de vedere financiar.
Acum stomatologia moderna se practica fara experimentarea durerii datorita anesteziei dentare, intr-un mod eficient si rapid reducand durata sedintelor de lucru si numarul de vizite si cu diverse optiuni de tratament, in functie de bugetul pacientului.

Vizita periodica la stomatolog, consultatii dentist fara durere

Cum inlaturam teama de stomatolog inca de la prima vizita in clinica noastra?

Prima intalnire cu pacientul este una de acomodare, de cunoastere, de stabilire a unei relatii medic-pacient foarte importanta in obtinirea unui rezultat satisfacator deoarece implicarea pacientului este foarte importanta. Pacientul este corect informat asupra afectiunilor dentare si posibilitatilor de tratament si primeste un plan de tratament detaliat cu costurile aferente fiecarei sedinte de terapie. In cabinet, atmosfera este mereu prietenoasa si placuta, cu muzica relaxanta si cu personal specializat in psihologia pacientului. Consideram ca primul pas catre sanatatea dentara este informarea si intelegerea corecta asupra afectiunilor noastre ca sa putem lua deciziile optime pentru noi.

Leave a Reply