Ce sunt fatetele dentare?

By septembrie 19, 2017Patient Education

Fatetele dentare sunt foite subtiri de portelan folosite pentru a recrea aspectul natural al dintilor, oferind în acelasi timp, rezistenta si elasticitate comparabile cu smaltul dintelui natural. Este adesea optiunea pentru cei care cauta sa faca modificari usoare de pozitie a dintilor sau pentru a schimba forma dintelui, dimensiunea si / sau culoare.

Sunt fatetele pentru mine?

Veti auzi de multe ori oameni care spun ca celebritati au fatete si de aceea au o dantura perfecta, insa fiecare gura este diferita, iar alegerea unor fatete este un lucru care trebuie foarte bine gandit.

Primul pas în a decide daca aveti nevoie de fatete dentare este sa faceti o consultatie la medicul dentist pentru a discuta ce nu va place si ce ati vrea sa schimbati la zambetul dumneavoastra. Comunicarea cu medicul dentist este critica pentru un rezultat de succes si trebuie sa va asigurati ca veti acorda mult timp discutiilor despre ce va nemultumeste si ce asteptari aveti de la acest proces de schimbare a esteticii zambetului.

De asemenea, trebuie sa discutati cu medicul dentist care este procesul de realizare a fatetelor dumneavoastra. Nu toti medicii urmeaza aceleasi proceduri si nu toti obtin aceleasi rezultate.

Cum se realizeaza fatetele dentare?

Fatetele ar trebui realizate in cateva sedinte. Initial, medicul stomatolog ar trebui sa înceapa cu o analiza a zâmbetului (pentru a determina ce proceduri sunt necesare pentru a atinge zambetul dorit). Medicul va trebui sa ia intr-o sedinta initiala o amprenta pentru “wax-up” a dintilor , care este trimisa in laboratorul de tehnica dentara, unde se realizeaza un “Mock-up” diagnostic al viitorilor dinti. Acesta ne va permite  sa testam in cabinet, noua forma si culoare a dintilor printr-o tehnica adeziva reversibila din compozit. In aceasta etapa de diagnostic veti putea vedea exact ce veti obtine la final, ce forma si ce culoare vor avea dintii dupa aplicarea fatetelor si cum va arata zambetul dumneavoastra.

Medicul dentist va poate de asemena arata o poza cu noul dumneavoastra zambet, printr-un program de imagistica cosmetica.

A decide ca fatetele de portelan sunt ceea ce va trebuie pentru a crea aspectul dorit, este doar un singur pas în acest proces. Pana la finalul procesului mai sunt inca pasi de realizat.

Generalitati in ceea ce priveste fatetele dentare

Fatetele de portelan laminat se construiau din straturi suprapuse de ceramica, care imitau smaltul natural si care se fixau cu un strat de adeziv. Pentru a aplica o fateta, trebuie slefuita o suprafata foarte subtire din dintele natural, de obicei, mai putin de un milimetru. Acest lucru este de cele mai multe ori necesar deoarece creeaza spatiu pentru viitoarea fateta de portelan, pentru ca aceasta sa se adapteze perfect pe dinte si in interiorul gurii, cat si pentru acuratetea functionalitatii dintilor.

Adeziunea dintre fateta si dintele natural este de o importanta critica, deoarece nu este esentiala doar in estetica viitoare , ci aceasta adeziune este foarte importanta si in functionalitatea fatetei dentare. Materialul folosit pentru cimentarea fatetelor este o rasina fotosensibila, care se aplica intre fateta si dinte.

Fatetele de ceramica sunt o optiune extraordinara pentru dintii cu defecte de forma, de pozitie sau de culoare. Sunt de asemenea o alegere excelenta pentru dinti fracturati, pentru inchiderea spatiilor inestetice dintre dinti sau pentru dintii inchisi la culoare, care nu raspund la tratamentele de albire.

Prepararea minim-invaziva sau tehnica”NO-PREP” de obtinere a fatetelor?

Unii pacienti sunt incantati de obtinerea unor fatete dentare executate prin tehnica clasica, insa nu toate cazurile de fatete au nevoie de aceasta varianta mai invaziva cu dintele, in care se slefuieste o parte mai mare din suprafata dintilor.

Fatetele “minim-invazive “sau “no-prep”sunt denumite asa deoarece pentru realizarea acestora se slefuieste foarte putin din smaltul dintilor sau chiar deloc. Intregul proces este mult mai usor atat pentru pacient cat si pentru medic, cu mult mai putin disconfort si cel mai important, cu lipsa sacrificarii dintelui natural.

AVANTAJELE FATETELOR

Fatetele sunt realizate pentru fiecare pacient in mod individual, astfel ca este aproape imposibil sa se diferentieze un dinte cu fateta de un dinte natural. Spre deosebire de dintii naturali, fatetele ceramice nu isi schimba culoarea, care rezista la cafea si petele de ceai sau la fumul de tigara, deoarece acestea sunt realizate din materiale de înalta tehnologie.

In cazul fatetelor, spre deosebire de coroane, dintii naturali raman in mare parte intacti, fiind necesara doar o usoara slefuire pentru aplicarea fatetei ceramice.

fatete-dentarePosibile dezavantaje fatetele dentare

Deoarece o mica parte a dintelui este slefuita pentru realizarea acestora, fatetele dentare sunt considerate un tratament ireversibil. Desigur ca se pot face ajustari, chiar si noi fatete, insa nu se mai poate reveni la starea initiala a dintelui.

Cat timp dureaza realizarea fatetelor ceramice?

Realizarea fatetelor se poate face prin doua tehnici. Ele pot fi realizate la un laborator dentar extern si procesul poate dura intre 7 si 10 zile sau pot fi realizate in-house cu ajutorul celei mai recente tehnologii 3D CEREC CAD-CAM, care este considerabil mai rapida si dureaza în jur de 3-4 zile.

La ce ma pot astepta dupa ce sunt cimentate fatetele ceramice?

Doar in cazurile in care a fost necesara o slefuire mai mare a unor dinti, dupa cimentarea fatetelor este posibila o sensibilitate usoara a dintelui, insa aceasta dispare in cateva zile.

Într-o gura sanatoasa, tratata în mod corect cu fatete ceramice si  în cazul în care fortele mecanice distructive sunt eliminate, dintii cu fatete ceramice pot fi folositi ca si cum ar fi dinti naturali.

Cu toate ca fatetele ceramice  sunt foarte rezistente, ele sunt, de asemenea, fragile.Trebuie sa evitati aceleasi tensiuni excesive asupra lor, pe care este bine sa le evitati si cu dintii naturali, cum ar fi sa mestecati gheata sau sa desfaceti capace de bere cu dintii sau sa va roadeti unghiile.

Cum trebuie sa ingrijesc fatetele ceramice?

Ingrijirea fatetelor ceramice este de fapt destul de simpla. Purtati-va cu ele ca si cum sunt dintii dumneavoastra naturali. Trebuie sa aveti un periaj corect de doua ori pe zi si sa folositi ata dentara in fiecare seara.

La o saptamana dupa cimentarea fatetelor ceramice, medicul va va programa pentru o consultatie in care se va evalua adaptarea gingiei la fatete, cum arata estetica finala a acestora si de obicei este o sedinta in care pacientul zambeste din tot sufletul.

In cazul in care suferiti de bruxism (scrasnirea dintilor) sau de inclestarea excesiva a dintilor, medicul dentist va va propune o gutiera de noapte pentru a proteja fatetele ceramice, cat si dintii naturali.

Intotdeauna este recomandat controlul regulat la 6 luni, pentru verificarea si intretinerea igienei bucale, iar in cazul fatetelor ceramice lustruirea lor cu paste speciale non-abrazive.

Leave a Reply