Ce este o grefa osoasa dentara?

By octombrie 18, 2017Patient Education

Ce este o grefa osoasa dentara?

Daca ati pierdut cativa dinti si va ganditi sa ii inlocuiti cu implanturi, grefa osoasa este o procedura de care este posibil sa aveti nevoie pentru a va asigura ca implantul poate fi plasat cu succes.

Cum evalueaza stomatologul daca poate plasa un implant?

Lucrul cel mai important in implantologie este volumul dvs. osos si tesutul moale (gingia).

implanturi si grefa osoasa dentara

In fotografia de mai sus, „a” este gingia fixa, iar „b” cea mobila. Pentru ca un implant sa fie plasat cu succes si sa dureze o lunga perioada de timp, aveti nevoie de o gingie fixa de cel putin 3 – 4 mm si un volum osos de cel putin 7 mm latime si 10 mm inaltime. Ambii factori pot fi evaluati doar clinic, pe o radiografie CBCT (3D).

Ce se intampla daca in cazul meu, volumul osos nu este suficient de mare pe inaltime sau pe latime?
Daca volumul dvs. osos nu indeplineste cerintele enumerate mai sus, atunci veti avea nevoie de o augmentare osoasa, cunoscuta si sub numele de grefa osoasa, pentru a ,,cladi” osul, astfel incat implanturile dentare sa poata fi plasate.

Exista mai multe tipuri de materiale si tehnici ce pot fi utilizate pentru grefarea osoasa, iar reusita procedurii in cazul dvs. nu va depinde numai de aptitudinile stomatologului, ci si de materialul si tehnica pe care le alegeti.

Ce materiale pot fi utilizate in grefarea osoasa?
Grefa poate fi realizata din os uman (recoltat din corpul dvs. sau provenit dintr-o banca de oase), os de animal sau os sintetic.

Care este cel mai bun material pentru grefarea osoasa?
Desi pe piata exista mai multe variante pentru grefarea osoasa si materialul utilizat poate depinde de experienta stomatologului dvs., osul uman va fi intotdeauna cea mai buna alegere. Motivul este unul simplu.

Daca prelevam o grefa de la dvs., pacientul, unele dintre celulele din os supravietuiesc si ajuta la formarea osului nou. Astfel se vor obtine cele mai bune rezultate. Daca utilizam os uman provenit din banca de oase, acesta nu contine celule vii – doar colagen gelatinos si calciu. Si acest tip de grefa da rezultate, dar nu la fel de bune. Daca utilizam os de animal, organismul il distruge aproape in totalitate pentru a depune colagen nou si calciu produse de dvs.

Scopul unei grefe osoase este acela de a implanta os sub nivelul gingiei pentru ca acesta sa se sudeze de cel existent.

Grefarea cu os uman, fie ca este utilizat os de la dvs. sau dintr-o banca de oase, are cea mai mare predictibilitate de reusita si longevitate.

Ce tehnici pot fi utilizate in grefarea osoasa?

Exista numeroase tehnici de grefare osoasa, iar cea aleasa de stomatologul dvs. va depinde de aptitudinile si experienta lui. Asadar, alegeti-va medicul cu grija. La fel ca in cazul oricarei operatii, succesul procedurii depinde de aptitudinile si experienta medicului, inclusiv de numarul de cazuri pe care le-a mai avut.

Mai jos, listate intr-o ordine aleatorie, sunt cele mai bune tehnici pentru predictibilitate si reusita: –

Tehnica Khoury de grefare osoasa

tehnica khoury de grefa osoasa dentara

Aceasta tehnica utilizeaza o tehnica de tunelizare pentru a patrunde sub gingie, unde urmeaza sa fie plasata grefa. Se realizeaza un buzunar, iar grefa osoasa poate fi plasata pentru a creste inaltimea si latimea osului alveolar in care se va/vor plasa implantul(rile). In acest caz, a fost realizat un buzunar adanc pentru a se introduce os in regiunea molara superioara (M).

Tehnica Vista (Tente Pole) de grefare osoasa

Tehnica Tent Pole este utilizata in cazurile de atrofie gingivala si osoasa.

suruburile de inaltare sunt plasate in defectul osos pentru a ridica gingia de pe os – precum stalpii unui cort (Tent Poles)

Acestea previn caderea gingiei si deformarea granulelor grefei osoase, care sunt concentrate in zona deficitara din jurul Tent Pole-urilor si sunt acoperite cu o membrana de colagen pentru a le fixa pe pozitie.

Tehnica Menoni’s Box de grefare osoasa

Tehnica Menoni's Box de grefare osoasa

Aceasta tehnica inalta si lateste osul pentru a suporta implanturi, utilizand o cutie speciala care este fixata pe os si se resoarbe, nefiind necesara extragerea acesteia. Aceasta pastreaza forma corecta a grefei osoase si asigura rezultate excelente.

Grefare osoasa cu plasma bogata in trombocite

Grefare osoasa cu plasma bogata in trombocite

Plasma bogata in trombocite, fibrina bogata in trombocite si fibrina bogata in trombocite injectabila pot fi obtinute dintr-o mostra de sange amestecata cu grefa. Factorii de crestere, in special din trombocite, imbunatatesc semnificativ calitatea si volumul osului depus in timpul procesului de remodelare osoasa. In plus, factorii de crestere imbunatatesc capacitatile de vindecare are tesuturilor moi, ceea ce ajuta la prevenirea desfacerii inciziei si pierderea materialului grefei. Datorita acestei tehnici, densitatea osoasa creste cu aprox. 25 %, si poate fi utilizata cu orice procedura de grefare.

Tehnica mesei din titan pentru grefare osoasa

Tehnica mesei din titan pentru grefare osoasa

Aceasta este fixata de defectul osos cu suruburi de dimensiuni mici pentru a pastra forma grefei in perioada de vindecare.

Aceasta asigura o reconstructie cu cea mai mare rezistenta.

Mesa din titan este indepartata dupa perioada de vindecare, atunci cand sunt plasate implanturile.

 

Tehnica mesei din PTFE pentru grefare osoasa

Tehnica mesei din PTFE pentru grefare osoasa

Membrana PTFE este fixata peste defectul in care se plaseaza grefa cu mici pini pentru a pastra forma grefei si actioneaza la fel ca si mesa din titan. Membranele pot fi fixate pe pozitie cu suruburi si pini.

Membrana PTFE trebuie indepartata in momentul plasarii implantului.

Osteogeneza periodontala prin distractie

Osteogeneza periodontala prin distractie

Osteogeneza periodontala prin distractie este o procedura ingenioasa prin care o bucatica mica de os este despicata si distantata cu cate 1 mm pe zi cu ajutorul unui dispozitiv de distantare atasat de os. Motivul pentru care aceasta tehnica da rezultate este acela ca, calusul din osul despicat este format dintr-un cheag de sange, in fazele incipiente, si, prin urmare, se poate intinde – ca si cum ai trage guma de mestecat din gura. Aceasta tehnica este foarte eficienta in inaltarea osului alveolar, dar nu corecteaza problemele in ceea ce priveste latimea acestuia.

Tehnica Hilt Tatum

Aceasta tehnica functioneaza asemanator cu tehnica PDO, cu exceptia faptului ca cresterea in inaltime a osului este imediata, iar osul este mentinuta pe noua pozitie de un bloc osos introdus sub gingie, in zona in care osul a fost taiat. Se utilizeaza o abordare de tip tunelizare si se considera ca aceasta tehnica este foarte rezistenta la resorbtia osoasa care poate sa apara uneori in cazul grefelor. Aceasta este o metoda utila de a readuce o gingie retrasa intr-o pozitie normala.

Medicii din cadrul clinicii Bucharest British Dental Place au efectuat peste 100 de interventii de grefare osoasa utilizand tehnicile de mai sus. Programati-va astazi!

Ce se intamBucharest British Dental Placepla dupa grefarea osoasa?

Dupa incheierea procedurii de grefare osoasa vi se vor recomanda antibiotice, analgezice si o apa de gura antibacteriana. Vi se va spune sa evitati anumite alimente. De asemenea, vi se vor da informatii despre cum sa ingrijiti zona respectiva, de ex. cum sa evitati sa exercitati presiune asupra zonei pana cand aceasta se vindeca. Daca purtati proteza dentara, este posibil sa nu o puteti purta timp de o luna sau mai mult, pana cand zona se vindeca. Daca aveti dinti naturali langa grefa osoasa, medicul dvs. ar putea face o punte temporara detasabila sau o proteza care sa ajute la protejarea zonei.

La cat timp dupa grefarea osoasa se poate plasa un implant?

Vindecarea grefei osoase poate dura intre 4 si 6 luni. Dupa aceasta perioada, medicul dvs. va efectua procedura de plasare a implanturilor.

Cat costa grefa osoasa?

Pretul procedurii de grefare osoasa va depinde de tipul materialului si tehnica pe care le alegeti, precum si de cantitatea de os necesara. La clinica noastra, preturile incep de la 200 EUR.

Grefele de dentina

Grefarea osoasa poate fi efectuata folosind dintii extrasi.
Este necesara, insa, o selectie atenta a cazurilor. Coroana si radacinile pot fi utilizate, dar coroanele trebuie sa nu prezinte obturatii, iar radacinile nu trebuie sa fi suportat vreun tratament endodontic. Formarea abcesului dentar reprezinta, de asemenea, o alta contraindicatie.
Grefele de dentina conduc la vindecarea rapida a osului – zona va fi gata pentru restaurare mult mai repede fata de cazurile in care s-au utilizat grefe care nu sunt autologe sau nu s-au utilizat grefe.

 

Grefa osoasa dentara

https://www.kometabio.com

Implanturi, grefa osoasa

Avantajele grefelor de dentina

Fara injectii, inflamatie, transmitere de boli sau resorbtie rapida.o Stabilizare imediata (recesie foarte mica sau deloc) si remodelare osoasa predictibila.  o Raspuns excelent al tesutului moale.o Reduce costurile grefei.o Mareste stabilitatea implantului

De ce o grefa de dentina formeaza os?

o Dentina si osul sunt aproximativ identice ca si compozitie
o Material natural, bio-activ, autolog (provenit de la pacient)
o Atrage celulele osteoprogenitoare din zona (care formeaza osul)
o Realizeaza anchiloza (fuziunea) cu osul
o Contine factori de crestere si BMP (proteine morfogenetice osoase care sunt esentiale pentru formarea osului)
o Formeaza o structura puternica, cu resorbtie lenta (matricea pe care se formeaza osul nou)

Rezumat

Exista o serie de tehnici disponibile pentru Reconstructia Osoasa Alveolara si de materiale ce pot fi utilizate in procesul de reconstructie a osului alveolar al maxilarului si mandibulei.Meciul dvs. va va consilia si ajuta sa alegeti cea mai potrivita metoda pentru problema dvs. Tratamentul este personalizat pentru a corespunde fiecarui caz in parte.Pacientii trebuie tratati de medici cu pregatire, cunostinte si experienta corespunzatoare.Desi niciun medic nu poate garanta succesul unei proceduri individuale, aceasta trebuie sa fie corespunzatoare, realizata corect si cat mai sigura cu putinta.Utilizarea plasmei bogate in trombocite prezinta avantaje semnificative in procesul de vindecare, deoarece, in cazul in care incizia cedeaza, exista posibilitatea pierderii partiale sau totale a grefei.Acest lucru se poate produce cu precadere la fumatori, iar pacientii vor fi consiliati cu privire la acest aspect.

Leave a Reply