CE ESTE O DIGA DIN CAUCIUC SI DE CE AR TREBUI UTILIZATA?

By septembrie 19, 2017Patient Education

diga dentara cauciuc

O diga din cauciuc sau o diga dentara este o foaie dreptunghiulara din latex sau silicon utilizata de stomatologi sa izoleze dintii dvs. in timpul tratamentului. Aceasta este utilizata in special in cazul unui tratament endodontic. Daca sunteti alergic la latex, exista si versiuni care nu contin latex.

O diga din cauciuc nu permit patrunderea in gura dvs. a apei, resturilor de dinte, materialului de obturatie si a solutiei de irigat in timpul tratamentului.
Prin urmare, diga din cauciuc nu permit contaminarea dintelui sau a dintilor cu saliva sau sange in timpul tratamentului dentar.

Medicul dv. stomatolog utilizeaza un perforator dentar (similar cu cel pentru hartie) pentru a face o gaura in foaie pentru dintele care va fi tratat. Apoi, stomatologul dvs. pune foaia pe un cadru metalic pentru a fi mai usor de amplasat. In jurul dintelui se fixeaza o clema mica pentru a preveni alunecarea digii din cauciuc si apoi, diga cu gaura facuta este introdusa in jurul clemei.

Diga din cauciuc este foarte importanta pentru a pastra sterila zona din jurul dintelui care va fi tratat. Aceasta impiedica, de asemenea, ca bacteriile din saliva dvs. sa atinga dintele. Utilizarea digii este foarte importanta pentru succesul tratamentului pe canal, deoarece bacteriile din saliva pot recontamina dintele. De asemenea, aceasta ajuta la pastrarea uscata a dintelui, lucru care este foarte important in prezent deoarece multe materiale au nevoie de un mediu uscat pentru ca materialele de obturare sa adere corect.

Diga prezinta cateva avantaje si pentru dvs.:
o creeaza o distanta intre dvs. si tratament
o poate asigura confort si relaxare
o nu trebuie sa va faceti grija ca limba dvs. sta in calea instrumentelor
o nu va ajunge apa in gat
o va protejeaza gatul de resturile de dinte aparute in urma polizarii
o daca sunteti predispus la reflex de voma, aceasta ajuta la impiedicarea declansarii zonei care cauzeaza reflexul si
o va protejeaza buzele si obrajii, tinandu-i la distanta

Ce senzatie voi avea de la diga? Voi putea respira?

Multi oameni se tem de diga din cauciuc deoarece se tem ca nu vor putea respira si/sau inghiti. Cand diga din cauciuc este montata, aceasta este chiar foarte confortabila si exista in continuare spatiu suficient pe laterale, permitandu-va sa respirati pe gura.

Voi avea o senzatie de claustrofobie sau senzatie de voma?

Persoanelor cu reflex de voma puternic le este, de obicei, dificil sa suporte diga din cauciuc deoarece limba nu poate patrunde prin aceasta. Persoanelor care sufera de claustrofobie le poate fi, de asemenea, dificil sa suporte diga din cauciuc, din aceleasi motive.

In caz de reflex de voma sau claustrofobie, se poate taia un orificiu mic in diga din cauciuc pentru ca limba dvs. sa poata patrunde prin acesta.

Leave a Reply