Afectiunile periodontale si diabetul

 

Afectiunile periodontale si diabetul

Ninian Peckitt

FRCS FFD RCS FDS RCS FACCS

Medic chirurgie orala si maxilo-faciala / Chirurg plastician

Conferentiar universitar asociat onorific în Engineering Assisted Surgery, Universitatea Massey, Noua Zeelanda

Daca aveti diabet, stiti ca aceasta boala va poate afecta ochii, nervii, rinichii, inima si alte sisteme importante din organism.
Dar stiati ca poate cauza probleme si in cavitatea bucala?
Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta afectiuni periodontale.

afectiuni gingivale
Afectiunea periodontala afecteaza gingiile si osul care tine dintii ficsi. In stadiile avansate, aceste afectuni duc la probleme dureroase in a mesteca si chiar si la pierderea dintilor. Este o infectie, dar nu este infectioasa. Daunele propriu-zise sunt cauzate de reactia organismului la bacteriile din gura. In unele cazuri, organismul pacientilor reactioneaza violent la aceste bacterii, producand gingivita si parodontoza. Afectiunea periodontala poate fi asociata cu alte boli si poate fi considerata o fereastra de observatie pentru starea medicala generala a pacientului.

Afectiunile periodontale si diabetul

Diabetul de tip 1: Insulino-dependent
o Prezent in cazul copiilor si adultilor tineri cu o susceptibilitate genetica
o Insulele lui Langerhans din pancreas sunt atacate de anticorpi si dispar
o Celulele nu se pot hrani deoarece insulina este necesara pentru ca glucoza sa patrunda in celula Se dezvolta acidoza
o Rinichii elimina prea multa glucoza din sange, lucru ce duce la deshidratare apoi la moarte
o Sunt necesare injectii cu insulina

Diabetul de tip 2: O boala a obezitatii
o Prezent la adulti
o Pancreasul nu poate produce suficienta insulina
o Organismul devine imun la insulina
o Controlat cu diete sau cu pastile
Care este legatura dintre diabet si afectiunile periodontale?

Controlul diabetic

controlul diabetic

Ca si alte complicatii ale diabetului, afectiunile gingivale sunt legate de controlul diabetic. Persoanele care nu au un control bun al nivelului de glucoza din sange sufera de afectiuni gingivale mai grave, mai des si pierd mai multi dinti. De fapt, persoanele al caror diabet este bine controlat nu au mai multe afectiuni periodontale decat persoanele fara diabet. Copiii cu diabet de tip 1 insulino-dependent sunt de asemenea expusi problemelor gingivale.

Modificari ale vaselor sanguine
Vasodilatatia este o complicatie a diabetului care poate creste riscul de afectiuni gingivale si periodontale. Vasele de sange transporta oxigen si nutrienti catre tesuturile corpului, inclusiv cele din gura, si preiau reziduurile produse de tesuturi. Diabetul face ca vasele de sange sa se ingroase, lucru ce incetineste fluxul de nutrienti si eliminarea reziduurilor daunatoare. Acest lucru poate slabi rezistenta gingiilor si a tesutului osos, ceea ce duce la infectii.

vase de sange

In ultimii ani, deficienta de vitamina D a fost legata de diabetul de tip 2 si de bolile cardiace, care in general apar simultan si reprezinta cea mai comuna cauza de boala si moarte in tarile vestice. Ambele maladii provin din inflamatie cronica, care provoaca imunitate la insulina si constituie baza placii care blocheaza arterele. Acum,un noustudiu pe cobai la Universitatea de Medicina Washington din St: Louis sugereaza ca vitamina D joaca un rol important in prevenirea inflamatiei care cauzeaza diabetul de tip 2 si ateroscleroza. In plus, modul in care celulele imune de baza se comporta fara cantitatea adecvata de vitamina D le-ar putea oferi oamenilor de stiinta noi metode terapeutice destinate pacientilor cu aceste afectiuni.
De asemenea, cantitatea neadecvata de vitamina D transforma celulele imune in transportatori de grasimi. Astfel, cercetatorii ar putea intelege mai bine modul in care sunt conectate diabetul si ateroscleroza, generand noi variante de terapie.
Se pare ca vitamina D scade nivelul de glucoza din sange in cazul cobailor, facandu-i mai sensibili la insulina. Acest lucru poate avea un rol in combaterea imunitatii la insulina.
Mai multe studii clinice asupra diabetului de tip 2 sunt in curs de desfasurare, tratandu-i cu vitamina D pentru a verifica daca poate preveni unele complicatii si inflamatii in cazul oamenilor. Ar putea avea un rol in controlul parodontozei prin crearea unui sistem imunitar mai eficient.
Functia rinichilor de a activa vitamina D este cu pana la 30% mai slaba in cazul pacientilor de peste 50 de ani.
Suplimentele sunt acum recomandate pentru toti pacientii, in mod special iarna si permanent in cazul celor care locuiesc in nordul Europei, unde puterea soarelui este redusa.
Pacientii de peste 50 de ani sunt sfatuiti sa-si verifice nivelul de vitamina D din organism.

Sursa: Jisu Oh, Amy E. Riek, Isra Darwech, Katsuhiko Funai, Jiansu Shao, Kathleen Chin, Oscar L. Sierra, Geert Carmeliet, Richard E. Ostlund Jr., Carlos Bernal-Mizrachi. Eliminarea receptorului macrofag de vitamina D provoaca imunitate la insulina si transportul de colesterol monocit, care accelereaza ateroscleroza la cobai. Cell Reports, 2015 DOI: 10.1016/j.celrep.2015.02.043

control diabet

 

Un bun control al diabetului este cea mai buna metoda de protectie impotriva afectunilor periodontale.

Studiile arata ca riscul de complicatii ale diabetului, precum boli ale ochilor si inimii sau daune la nivelul nervilor, poate fi scazut prin controlarea nivelului de glucoza din sange. Oamenii de stiinta sustin ca un bun control al diabetului poate preveni multe complicatii, printre care si afectiunile gingivale.
Bacteriile
Multe tipuri de bacterii se dezvolta pe zaharuri, inclusiv glucoza — zaharul care are legatura cu diabetul. Atunci cand diabetul nu este bine controlat, nivelele crescute de glucoza din saliva favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si creeaza conditiile aparitiei afectiunilor gingivale.

Fumatul
Efectele daunatoare ale fumatului, in special bolile cardiace si cancerul, sunt bine cunoscute. Studiile arata ca fumatul creste, de asemenea, sansele de a dezvolta afectiuni gingivale si periodontale. De fapt, fumatorii au sanse de 5 ori mai mari sa sufere de afectiuni gingivale decat nefumatorii. In cazul fumatorilor cu diabet, riscul este si mai mare. Daca sunteti un fumator cu diabet, de 45 de ani sau mai in varsta, aveti sanse de 20 de ori mai mari sa suferiti de afectiuni gingivale severe.

Iar daca diabetul influenteaza afectiunile periodontale, este valabila si reciproca…….

Afectiunea periodontala afecteaza diabetul si ingreuneaza controlul acestuia.

schita

Rezumat

 

Gravitatea afectiunii periodontale poate fi un mod de a masura starea medicala generala si are relevanta in ceea ce priveste diabetul si complicatiile acestuia.

 

O gura sanatoasa imbunatateste controlul glucozei din sange, care la randul ei previne complicatii ale diabetului.