Afectiunea periodontala si cancerul mamar

By octombrie 14, 2017Patient Education

Afectiunea periodontala si cancerul mamar

Ninian Peckitt
FRCS FFD RCS FDS RCS FACCS
Medic specializat in chirurgie orala si maxilo-faciala / Chirurg plastician
Conferentiar universitar asociat onorific in Engineering Assisted Surgery la Universitatea Massey, Noua Zeelanda

Afectiunea periodontala si cancerul mamar

https://www.youtube.com/watch?v=6qGN2sSHyHc
Femeile trecute de menopauza cu afectiune periodontala erau mai predispuse sa dezvolte cancer mamar decat femeile care nu aveau afectiunea gingivala inflamatorie cronica, conform unui studiu publicat in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention (Epidemiologia cancerului, indicatori biologici si profilaxie), o publicatie a Asociatiei Americane pentru Studiul Cancerului.

Jo L. Freudenheim, PhD

,,Afectiunea periodontala este o afectiune comuna si s-a demonstrat ca este asociata cu boli cardiace, infarct si diabet”, sustine autorul principal Jo L. Freudenheim, PhD, profesor distins in Departamentul de Epidemiologie si Sanatatea Mediului al School of Public Health and Health Professions din cadrul University at Buffalo . ,,Cercetarile anterioare au dezvaluit legaturi intre afectiunea periodontala si cancerul oral, esofagian, al capului si gatului, pancreatic si pulmonar, asadar, am vrut sa verificam daca exista vreo legatura cu cancerul mamar.”

,,Afectiunea periodontala este o afectiune comuna si s-a demonstrat ca este asociata cu boli cardiace, infarct si diabet”, sustine autorul principal Jo L. Freudenheim, PhD, profesor distins in Departamentul de Epidemiologie si Sanatatea Mediului al School of Public Health and Health Professions din cadrul University at Buffalo .

,,Cercetarile anterioare au dezvaluit legaturi intre afectiunea periodontala si cancerul oral, esofagian, al capului si gatului, pancreatic si pulmonar, asadar, am vrut sa verificam daca exista vreo legatura cu cancerul mamar.” Freudenheim si colegii sai au monitorizat 73,737 de femei trecute de menopauza, inscrise in  Women’s Health Initiative Observational Study, dintre care niciuna nu avea cancer mamar. Afectiunea periodontala a fost prezenta la 26,1% dintre femei. Intrucat studiile anterioare au aratat ca efectele afectiunii periodontale difera daca persoana in cauza fumeaza, cercetatorii au examinat asocierile stratificate in functie de statutul de fumator sau nefumator.

Dupa o durata medie de 6 – 7 ani, 2.124 de femei au fost diagnosticate cu cancer mamar. Cercetatorii au descoperit ca, dintre toate femeile, riscul de cancer mamar a fost cu 14% mai ridicat in cazul femeilor care sufereau de afectiunea periodontala.Dintre femeile care renuntasera la fumat in ultimii 20 de ani, cele cu afectiune periodontala au avut un risc de cancer mamar cu 36% mai ridicat.

Femeile care erau fumatoare la momentul efectuarii studiului au avut un risc cu 32% mai mare daca aveau afectiunea periodontala, dar asocierea nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic.

Femeile care nu fumasera niciodata sau care se lasasera cu mai mult de 20 de ani in urma au avut un risc cu 6%, respectiv 8% mai mare daca aveau afectiunea periodontala. Cel mai mare risc a fost identificat in cazul fumatoarelor care se lasasera in ultimii 20 de ani. Acest lucru ar putea indica faptul ca expunerea anterioara la fumat a afectat procesul carcinogenic si ca efectele fumatului sunt greu reversibile. Bacteriile din gura fumatorilor sau a celor care au renuntat recent la fumat sunt diferite fata de cele din gura nefumatorilor. Exista cateva posibile explicatii pentru legatura dintre afectiunea periodontala si cancerul mamar.

1. O inflamatie sistemica cu afectiune periodontala care afecteaza tesutul mamar.
2. Bacteriile din gura pot patrunde in sistemul circulator, putand afecta tesutul mamar.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili o legatura cauzala. ,,Daca am putea studia afectiunea periodontala si cancerul mamar la alte populatii si daca am putea face studii mai detaliate asupra caracteristicilor afectiunii periodontale, ne-ar ajuta sa intelegem daca exista vreo legatura”, a spus Freudenheim. ,,Sunt inca multe de inteles despre rolul, daca exista vreunul, al bacteriilor orale si cancerul mamar.”O limitare a studiului este faptul ca femeile si-au raportat singure prezenta afectiunii periodontale, dupa ce au fost intrebate daca un dentist le-a spus vreodata ca sufereau de aceasta. De asemenea, avand in vedere ca acest studiu era destinat femeilor care erau deja inscrise intr-un studiu national pe termen lung in domeniul sanatatii, ele erau predispuse sa primeasca ingrijiri medicale si dentare regulate si erau mai atente propriul stil de viata decat majoritatea populatiei. Freudenheim a estimat ca procentul din masa populatiei care sufera de afectiunea periodontala si de alti factori de risc, precum fumatul, diabetul sau obezitatea ar fi mai mare.Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2016 Jan;25(1):43-50. doi: 10.1158/1055-9965. EPI-15-0750. Epub 2015 Dec 21. Periodontal Disease and Breast Cancer: Prospective Cohort Study of Postmenopausal Women.Freudenheim JL1, Genco RJ2, LaMonte MJ3, Millen AE3, Hovey KM3, Mai X3, Nwizu N4, Andrews CA5, Wactawski-Wende J3.

Leave a Reply